Het boek van Elizabeth Gilbert, Big Magic, heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik vind het echt een briljant boek. Zo briljant dat ik er al maanden over doe om er een blog over te schrijven. Er zitten zo ontzettend veel tips in dat ik gewoon niet weet waar ik moet beginnen. Ik wil namelijk dat het een compleet verhaal wordt, maar dat gaat me niet lukken. Als je het complete verhaal wil lezen, dan raad ik je aan om het boek te lezen of de podcasts te luisteren. Die zijn ook heel leuk, leerzaam en zitten vol humor.
Maar ja, het feit dat het geen compleet verhaal wordt, dat is geen reden om het niks te schrijven. Afgelopen vrijdag was ik bij haar boekpresentatie in Paradiso en ben ik een nog grotere fan geworden. Echt een geweldig mens met een ontzettend veel humor.
Tijd voor de 6 belangrijkste lessen, according to me:
Les 1: Wat is een idee?
Gilbert heeft een hele gave en mooie benadering van wat een idee is. Volgens haar is een idee een bol energie die rondzweeft en die niks liever wil dan ontwikkeld worden. Maar ja, dat kan zo’n idee niet zelf. Die kan zichzelf niet ontwikkelen, daar heeft het idee een mens voor nodig.
Dus wat doet het idee? Die gaat op zoek naar iemand die het idee kan en wil uitvoeren uitvoeren. Het idee gaat gewoon aankloppen bij mensen, net zo lang totdat er iemand “ja” zegt en met het idee aan de slag gaat. Iemand die zijn of haar kostbare tijd wil inzetten voor het idee.
Wil een idee echt heel graag door jou uitgevoerd worden? Dan zal het je gaan achtervolgen. Het klopt aan als je staat te douchen, als je in de file staat, als je in slaap probeert te vallen. Het idee wil dat je ja zegt!
Komt er een idee bij jou op het verkeerde moment of is het een idee waar jij niks mee kan? Dan kan je natuurlijk ook nee zeggen. Dan gaat het idee weer verder op zoek naar iemand anders. Zeg je te vaak nee? Of negeer je de ideeën die bij je langskomen? Tja, op een gegeven moment houdt het op. Dan komen ze niet meer. Lekker rustig, maar ook wel saai!
Ik vind het echt zo’n gave manier om ideeën te benaderen.
Het betekent ook dat het idee jou uitkiest en met jou aan de slag wil gaan.
Het idee gelooft dat jij de potentie in huis hebt om er iets mee te doen. Het komt niet voor niks bij jou aankloppen.
Les 2: Zie creativiteit als een affaire
We hebben eigenlijk simpelweg geen tijd om met onze eigen ideeën of creativiteit aan de slag te gaan. We zijn namelijk veel te druk met allemaal andere dingen, dus we hebben simpelweg geen tijd. Maar Gilbert vergelijkt het met het hebben van een affaire. Daar heeft eigenlijk niemand tijd voor, en toch zijn het de drukste bazen die ergens toch nog een affaire weten te hebben met hun secretaresse. Hoe dat komt? Omdat het zo spannend en leuk is en je er zoveel energie van krijgt. Ze verzinnen vergaderingen, congressen en verlengen de lunchpauzes.
Die affaire, daar heb ik geen ervaring mee maar verliefdheid gelukkig wel. Ook dan vind je snel nog even 10 minuutjes om langs te komen, om even te bellen, een appje te sturen. Je gaat eerder weg van je werk, je verzint een smoesjes dat je echt niet naar een verjaardag kan komen, je boekt in alle drukte toch een weekendje weg samen. Waarom? Omdat je er blij van wordt! En omdat je het zo ontzettend graag wil.
Zo zou je dat ook met een idee kunnen (en moeten) doen. Wil je zo graag dat boek schrijven? Sta een half uur eerder op iedere dag, schrijf in je lunchpauze, zeg dat etentje af om lekker aan je boek te kunnen werken. Gewoon omdat je dat wil en omdat je er zo ontzettend blij van wordt. Dat mag, dat moet! Je hebt ja gezegd tegen het idee, dus het is nu aan jou om daar mee aan de slag te gaan. Om het serieus te nemen en er toegewijd aan te werken.
Les 3: Angst is goed
Iedereen met een idee is bang. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die een idee had en daar zo blind in geloofde en niet bang was. Bang dat het niet gaat lukken. Bang dat het wel gaat lukken. Bang dat het niet goed genoeg is. Bang dat je het niet af gaat maken. Bang dat iemand anders het beter kan dan jij. Je kiest namelijk voor iets onbekends, en daar houdt angst niet van. Die wil dat alles zo blijft zoals alles is, lekker veilig en makkelijk.
Die angst is prima om te hebben en daar mag je ook prima naar luisteren, als je er maar niet naar handelt. Gilbert zegt zo mooi; de taak van “angst” is om jou te vertellen wat er allemaal mis kan gaan. Die wil jou beschermen. Prima, maar het is verder aan jou om te zeggen: “Bedankt dat je me hebt gewaarschuwd, maar ik ga alleen maar een boek schrijven. Er is niemand in levensgevaar, dus ga ik het toch doen”.
Het gaat dus niet om het onderdrukken van die angst of de angst negeren. Nee, het is goed om die angst te hebben. Het gaat er om dat je het dan toch doet. 🙂
Moedige mensen zijn geen mensen zonder angst. Het zijn mensen die bang zijn, maar het toch doen.
Mooi verschil. Be brave. Do something that scares you.
Les 4: Doe het, ook als het nutteloos is
Ergens is die creativiteit nutteloos. Niemand stapt ooit en museum binnen en zegt daarna “er zijn nog meer schilderijen nodig in de wereld, ik ga er nog 1 maken. Of loopt een bibliotheek uit en denkt “de wereld heeft echt nog behoefte aan een extra boek dus dat boek ga ik schrijven”. Nee, maar daar gaat het ook niet om.
Creativiteit is irrationeel. Waarom je tijd verdoen om iets te maken waar geen behoefte aan is? Waarom een boek schrijven dat niemand gaat lezen, een schilderij maken dat niemand gaat kopen of een gedicht schrijven waar niemand op zit te wachten? Geen idee!
Maar toch is het belangrijk. Belangrijk om het beste leven te leven dat je kan leven. Om bij te dragen aan de schoonheid van de wereld. Omdat het een verdomd goed gevoel geeft om iets te maken. Omdat jij er een beter mens van wordt. Omdat jij er blij van wordt dat je iets aan het creëren bent dat er anders niet zo zijn.
Les 5: Wees nieuwsgierig
Gilbert heeft een deel van haar boek gewijd aan het fenomeen “nieuwsgierigheid” in plaats van “passie”. Ga niet zitten wachten totdat je passie aan komt waaien, maar ga je nieuwsgierigheid achterna. Ben je nieuwsgierig naar hoe iets werkt? Ga het uitzoeken! Nieuwsgierig naar hoe het is om te schilderen met je tenen? Ga het uitproberen. Je weet niet waar het naar leidt, maar dat maakt ook niet uit.
Kies je nieuwsgierigheid boven je angst. Als je maar 1% meer nieuwsgierig bent dan bang, dan ben je er al.
Wow, wat een gaaf inzicht. Probeer te wennen aan het feit dat je niet weet hoe het gaat aflopen. Wees nieuwsgierig naar dat onbekende pad en kijk wat er gebeurt. Niemand komt in levensgevaar omdat jij aan de slag gaat met jouw idee. Go, be curious! Kijk waar jouw idee jou brengt.
Les 6: Laat het succes los
Laat los dat je idee een succes moet zijn. Dat is helemaal niet belangrijk en bovendien heb je daar helemaal geen invloed op. Je wil een boek schrijven of een schilderij maken omdat jij dat wil! Omdat jij daar blij van wordt. Of nou 3 mensen of 3 miljoen mensen jouw boek lezen, dat boeit niet. Het gaat om het proces, om iets bij te dragen, om iets te doen met jouw creativiteit, om iets te maken! Als je bij iedere zin die je opschrijft gaat nadenken of het boek wel gaat verkopen, tja, dan zal er weinig op papier komen. Schrijf je boek, al is het maar alleen voor jezelf.
Los van dat het niet belangrijk is, heb je daar ook weinig invloed op. Het proces, daar heb je invloed op. Dat is leuk, geeft je een goed gevoel! Daar word je blij van. Het is niet rationeel en te verklaren waarom het ene boek en bestseller is, en het andere niet. Waarom het ene slechte lied in de top 40 komt en dat andere prachtig lied nooit iemand zal horen. De beste boeken zijn talloze keren afgewezen door uitgevers.
Het gaat om het creëren en het idee de kans geven. Schrijf het boek, zing het lied, maak het schilderij en laat het daarna los. Jouw taak zit er op: je hebt gedaan wat je het idee hebt beloofd. Je hebt het gecreëerd.
Dit waren voor mij de belangrijkste inzichten. Er zitten echt nog zoveel meer tips in het boek. Wil je meer tips? Dan raad ik je zeker aan om het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert op je verlanglijstje te zetten.
Wil je ook aan de slag met jouw idee maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Volg mijn gratis idee training en zet in 3 weken de eerste stappen.